De deputatie van de provincie Antwerpen keurde het ruimtelijk uitvoeringsplan ‘zonevreemde bedrijven’ van de gemeente Herenthout goed. Hierdoor wordt rechtszekerheid gegeven aan acht zonevreemde bedrijven.

 


 
 
Het gaat hier om warenhuis Okay, schrijnwerkerij Jef Verheyen, tuincentrum Peeters-Vervoort, bouwmaterialen Serneels, Happyland, het Q8 tankstation, manege Zeelhof en de dressuurstal Oosterhoven. ‘Allemaal behoorlijk vergunde bedrijven die zonevreemd ingepland zijn, maar die mits een planologische oplossing toch hun activiteiten zullen kunnen verderzetten en hun infrastructuur eventueel kunnen uitbreiden’, aldus gedeputeerde voor ruimtelijke ordening Koen Helsen (open vld). ‘Wel met in acht name van een aantal voorwaarden’.
 
Zo zal schrijnwerkerij Jef Verheyen bvba een groene invulling moeten voorzien voor het achterste gedeelte dat gelegen is in open ruimte. In dit deel worden ook geen verhardingen, parkeerplaatsen en buitenopslag toegestaan.

Het gebied waar Bouwmaterialen Serneels gelokaliseerd is, wordt herbestemd tot lokaal bedrijventerrein maar werden garanties ingebouwd om het achterliggend agrarisch gebied te herstellen.
 
Voor Happyland geldt een tijdelijke herbestemming tot lokaal bedrijventerrein. Wanneer de activiteiten worden stopgezet zal de bestemming terug gewijzigd worden. Intussen moet ook de parking voorzien worden van een groene buffer en moet de ontsluiting gebeuren via de Herenthoutse Steenweg.
 
Dit ruimtelijk uitvoeringsplan zorgt voor de bestaanszekerheid van enkele lokale bedrijven, maar heeft ook oog voor de omgeving’, besluit Koen Helsen.